ΨΕΥΔΟΘΥΛΑΚΙΤΙΔΑ
Ψευδοθυλακίτιδα
Η νόσος οφείλεται στο γεγονός ότι μια ξυρισμένη τρίχα καθώς αναπτύσσεται επανεισχωρεί στο δέρμα και προκαλεί αντίδραση ξένου σώματος, οδηγώντας στη δημιουργία μιας βλατίδας και ίσως και φλύκταινας. Αυτό το εξάνθημα , που μοιάζει με τα σπυράκια της ακμής, μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε περιοχή του σώματος την οποία οι ασθενείς ξυρίζουν, με πιο συχνές εντοπίσεις το γένειο στους άνδρες και τα πόδια στις γυναίκες. Το πρόβλημα επιμένει για χρόνια εάν ο ασθενής δεν σταματήσει το βαθύ ξύρισμα. Η καλλιέργεια του υλικού των βλαβών μπορεί να αποκαλύψει σταφυλοκοκκική λοίμωξη, όμως στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ανευρίσκονται παθογόνοι μικροοργανισμοί
Mέτρα αντιμετώπισης
-
Το ξύρισμα πρέπει να διακόπτεται μέχρι να τεθεί υπό έλεγχο η φλεγμονή.
-
Εφαρμογή αντιφλεγμονώδους φαρμακευτικής αγωγής που θα καθορίσει ο δερματολόγος.
-
Ο ασθενής πρέπει να απελευθερώνει τις κορυφές των τριχών που αρχίζουν να διεισδύουν στο δέρμα. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί είτε κάνοντας μασάζ με κυκλικές κινήσεις με τη βοήθεια μιας μαλακής οδοντόβουρτσας είτε με μια βελόνα που έχει απολυμανθεί με οινόπνευμα.
-
Το ξύρισμα επιτρέπεται πάλι μόνο μετά την υποχώρηση των βλαβών. Να αποφεύγεται το βαθύ ξύρισμα. Το ξυραφάκι να κινείται με κατεύθυνση προς τη φορά των τριχών(όχι κόντρα), ενώ δεν πρέπει να τεντώνεται το δέρμα. Το ξυραφάκι δεν πρέπει να διέρχεται πολλές φορές από την ίδια περιοχή. Μετά το ξύρισμα χρησιμοποιείται μια ενυδατική λοσιόν.
-
Εναλλακτικά, οι ασθενείς μπορούν να καταφύγουν στην ηλεκτρική ξυριστική μηχανή, αποφεύγοντας έτσι το βαθύ ξύρισμα.
-
Άλλη εναλλακτική πρόταση αποτελεί η χρήση διαφόρων αποτριχωτικών κρεμών.
-
Αν η κατάσταση δεν αντιμετωπιστεί με τα παραπάνω μέτρα, ο ασθενής θα πρέπει να διακόψει το ξύρισμα επ αόριστον.
-
Το μοναδικό μέτρο οριστικής λύσης του προβλήματος είναι η μόνιμη απομάκρυνση του τριχικού θυλάκου. Δηλαδή η αφαίρεση τριχών με τη βοήθεια του Laser. Αποτελεί ένα ασφαλή, αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης των ανθεκτικών περιπτώσεων.