ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΩΝ ΠΟΔΙΩΝ ΣΕ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ
ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΩΝ ΠΟΔΙΩΝ ΣΕ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ
-
Ο ΔΙΑΒΗΤΗΣ μπορεί να προκαλέσει καταστροφή των νεύρων των κάτω άκρων, που οδηγεί σε απώλεια της αισθητικότητας. Τραυματισμός ή χτύπημα του ποδιού(πχ ένα σφιχτό παπούτσι που δημιουργεί φουσκάλες) δεν γίνονται αισθητά και πιθανόν να προκαλέσουν σοβαρότερα προβλήματα όπως έλκη. Ο διαβήτης μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μείωση της παροχής αίματος στα πόδια με αποτέλεσμα να είναι κρύα και να πονούν. Για το λόγο αυτό τραύματα στα πόδια αργούν να επουλωθούν και κινδυνεύουν να μολυνθούν.
-
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ να πλένετε τα πόδια με σαπούνι και χλιαρό-όχι ζεστό-νερό.
Στεγνώστε καλά με μαλακή πετσέτα, ιδίως μεταξύ των δακτύλων.
Να χρησιμοποιείται μια ενυδατική κρέμα για να διατηρείται το δέρμα μαλακό
και λείο, αλλά μη βάζετε την κρέμα ανάμεσα στα δάκτυλα γιατί μπορεί να
γίνει το δέρμα υπερβολικά υγρό.
-
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ να ελέγχετε τα πόδια για τυχόν σκάσιμο στο δέρμα ή φουσκάλες. Αν δεν μπορείτε να δείτε τα πέλματα, χρησιμοποιείτε καθρέπτη ή ζητείστε από κάποιον άλλο να τα δει. Ψηλαφίστε τα πόδια σας ελέγχοντας για κάλους, πρηξίματα και ζεστά ή κρύα σημεία. Πλύνετε κάθε κόψιμο ή σκίσιμο και βάλτε χανζαπλάστ. Ενημερώστε τον γιατρό σας.
-
ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ τα εγκαύματα των ποδιών. Όπως πολλοί διαβητικοί, μπορεί να μην αισθάνεστε πολύ καλά τη ζέστη, το κρύο ή τον πόνο στα πόδια σας. Προσέξτε να μην καείτε, για παράδειγμα από βραστό νερό. Μη βάζετε τα πόδια σας πολύ κοντά σε φωτιά ή καλοριφέρ. Αποφεύγετε τις θερμοφόρες. Να ελέγχετε τη θερμοκρασία στο νερό με τον αγκώνα σας πριν μπείτε για μπάνιο.
-
ΤΑ ΝΥΧΙΑ να κόβονται σε ευθεία και όχι στρογγυλεμένα. Αν δεν βλέπετε καλά ή δεν μπορείτε να κόψετε τα νύχια σας, ζητείστε βοήθεια από τον ποδοθεραπευτή (ποδολόγο) σας.
-
ΟΙ ΚΑΛΟΙ πρέπει να αντιμετωπίζονται από το δερματολόγο σας. Μην προσπαθείτε να τους κόψετε μόνοι σας και μη χρησιμοποιείτε τοπικές θεραπείες με δική σας πρωτοβουλία.
-
ΑΜΕΣΩΣ να αναφέρετε οποιοδήποτε πρόβλημα των ποδιών σας, ακόμη κι αν δεν προκαλεί πόνο.
-
ΠΑΝΤΟΤΕ να προστατεύετε τα πόδια σας φορώντας κάτι και ποτέ μην περπατάτε ξυπόλητοι.
-
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ να αλλάζετε κάλτσες που δεν πρέπει να είναι σφιγκτές.
-
ΤΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ σας δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ σφιγκτά ούτε πολύ φαρδιά. Προτιμάτε παπούτσια με κορδόνια. Προσέξτε ιδιαίτερα τα καινούργια παπούτσια και να τα φορείτε μόνο για μικρό διάστημα αρχικά. Πριν τα φορέσετε, βεβαιωθείτε ότι δεν έχουν στο εσωτερικό τους ανώμαλες επιφάνειες.
-
Αποφυγή πίεσης στα πόδια από το ίδιο το σωματικό βάρος, φορώντας ειδικά κατασκευασμένα και προσαρμοσμένα ορθοτικά παπούτσια..
-
Σε περίπτωση εξέλκωσης(πληγής) στα πόδια που δεν κλείνει θα πρέπει να γίνεται αγγειολογική εξέταση.
-
ΜΗΝ ΚΑΠΝΙΖΕΤΕ. Το κάπνισμα μπορεί να χειροτερέψει τα προβλήματα του κυκλοφορικού συστήματος. Ζητείστε συμβουλές και φυλλάδια από το πλησιέστερο αντικαπνιστικό ιατρείο της περιοχής σας για το πως να κόψετε το κάπνισμα.